På vår Facebooksida, Hobbykojan, hittar du instruktionsfilmer.

Att ärga med metallpulver och ärgvätska


Du kan skapa vackra ärgade ytor på bara någon timme, som annars tar flera år för naturen att få fram. Våra ärgvätskor/oxideringsmedel (blå patina och grön patina samt rostaktivator) används ihop med metallpulver som katalysator för att påskynda den naturliga processen. Du kan arbeta på de flesta underlag såsom trä, järn, betong, plast, zink, keramik, gips, glas.

Såhär gör du:

1. Börja med att lägga på en häftgrund på den yta som du vill ha en ärgeffekt. Som häftgrund kan du använda ett limbaserat medel som tex limspray, trälim för utomhusbruk, Powertex universalmedium eller varför inte testa det tillsammans med epoxiharts (vill du använda metallpulver i epoxi läs vidare instruktioner längre ned).
2. Strö du ut ditt metallpulver där du vill ha det.
3. Spraya ärgvätskan över metallpulvret.


Kopparpulver reagerar finast med vår BLÅ PATINA
Mässingpulver reagerar fint med GRÖN PATINA
Järnpulver rostar med hjälp av ROSTAKTIVATORN

Du kan även testa dig fram och använda vätskorna inbördes och se vilka nyansskillnader du kan uppnå.

Vill man däremot avbryta oxideringsprocessen kan man göra detta genom att blåsa med hårtork eller fläkt tills ytan är helt torr och sedan försegla föremålet med sealer/lack.


Övrig information

På trä: Förbered ytan på sedvanligt sätt. Grundmåla först med en akrylfärg för att få bort
oönskad materialstruktur (tänk på ådringen). Börja sedan med appliceringen (se ovan).
På glas och hala ytor: Förbered med ett tunt lager av primer. Börja sedan med applikation av häftgrund, metallpulver och patina (se ovan).
Denna teknik passar även bra för att jobba med blandtekniker inom måleriet på canvas mm.

Testa/öva med produkterna först på en papp- eller träskiva för att lära dig hur
produkterna fungerar.

OBS! Använder du epoxiharts blandar du först epoxin enligt instruktionerna -
först därefter kan du tillsätta metallpulver. Häll inte i mer metallpulver än att din lösning förblir rinnande.


Lycka till!

Använda flytande Powertex


Powertex är ett flytande medium som torkar snabbt och är väderbeständigt när det torkat, bortsett från Powertex transparent.

Powertex är en miljövänlig vattenbaserad tyghärdare som ger form till dina konstverk. Det kan kombineras med material som trä, betong, sand, textilier, papper, etc. Powertex fäster inte på plast.

Powertex är en blandning av högkvalitativa pigment och kräver ingen tillsats av färg. Olika kulörer av Powertex kan blandas ihop för att skapa nya färger. De finns i primärfärger vilket gör att du kan skapa hela färgskalan genom att blanda dem inbördes.

I ditt Powertex-projekt kan lager av akrylfärger, färgämnen och olika andra konstmedier läggas till för att skapa dimension i ditt konstverk. Det är bäst att inte blanda andra flytande medier i själva Powertex-vätskan eftersom detta späder ut blandningen och stör dess härdande egenskaper. Du kan applicera oljefärger men då måste allt första ha härdat.

Vi erbjuder en mängd underbara tillsatser som Easy3DFlex, Stone Art och Easy Structure med vilka du kan skapa fantastiska strukturer och effekter.


TYGSKULPTUR

Tygskulptur görs möjligt genom att du applicerar Powertex och gnider in det i bomullstyg. Det behandlade tyget kan sedan draperas, vikas, veckas och manipuleras på otaliga sätt för att skapa unika statyer och skulpturer. När den har applicerats börjar Powertex torka, härdningstiden beror på den aktuella rumstemperaturen. När det har torkat helt kommer ditt föremål att vara mycket hårt och extremt hållbart.

Powertex kan också appliceras som färg på duk eller canvas, eller användas för att skapa djup, konsistens och mångsidighet med andra medier. Viktigt är att din duk är ren innan du börjar, torka av med fuktig trasa.


POWERTEX OCH STONE ART

Att blanda Powertex med Stone Art öppnar upp en helt ny värld av kreativa alternativ för att skapa lera eller olika texturpastor.

Tips på saker du kan användas för dina skapelser är:

Aluminiumfolie, maskeringstejp, T-shirt, gamla lakan, gamla blå jeans, tunn tråd, kartong, trä, metallföremål, löv, kvistar, grenar, stenar, sand, akrylfärger, crafter's lera, lim, glitter, pärlor med mera, det är bara att lägga till vad du vill testa.


POWERCOLOR OCH COLORTRIX

Powercolor och ColorTrix är torra pigment som kan borstas på ytan av våta Powertex-skulpturer för att ge livliga färger och metalliska accenter.


ANMÄRKNING OM PULVERPIGMENT

Om du blandar de pulverformiga pigmenten i Powertex Transparent skapas inte en fast färg. Transparent torkar klart och kommer bara att visa pulverpartiklarna i det klara lagret, dessutom är det inte härdat för utomhusbruk, då måste du först försegla ytan.


VIKTIGA TIPS

- Powertex tillverkas och levereras internationellt från Belgien.
- Vätskan och pigmenten i Powertex-vätskan kommer att separeras under transporten.
- Vattenlinjer i en ny flaska Powertex kan förväntas. Använd gärna något för att blanda din Powertex-vätska före användning och skaka alltid väl. En bra blandning har en konsistens som liknar trälim. Precis som med alla konstmedier har Powertex en lätt lukt som påminner om skollim.
- Förvara inte Powertex-vätskan under 8 grader, eftersom det kommer att göra att textilhärdaren inte härdar ordentligt.


UTOMHUSSKULPTURER

Låt skulpturer torka i minst tre veckor, gärna mer innan du placerar några konstverk utomhus. Vi föreslår att du applicerar tre lager Easy Varnish vilket förseglar tex StoneArt, Powertex Transparent eller pigment efter att figuren har torkat. Stenkonst och Powercolor eller ColorTrix är inte väderbeständiga i sig och kommer att tvättas av med regn och fukt.

Powertex fäster på allt utom plast, så det bästa man kan göra innan man börjar arbeta är att täcka arbetsytan med plast.

Att använda handskar kan vara till hjälp men är inte nödvändigt.

Allt vatten efter rengöring kan hällas utomhus eller i rabatter, det är inte giftigt.
Häll helst inte ut i vasken.

Metallglans

Metallpulver har ingen metallglans, den uppnås med hjälp av slipning. Du kan slipa med fint sandpapper, skotteduk eller stålull. Du kan få fram en fantastiskt fin metallglans.

Kopparpulver med blå patina, uppslipat med sandpapper för lyster.